Статті

Чому дорожчає м’ясо?

<P>Наприкінці липня на ринках міста поступово почало дорожчати м’ясо. Продавці кажуть, що у зростанні цін немає нічого дивного, бо дорожчає все. Незважаючи на високі ціни, у м’ясному павільйоні Центрального ринку покупців вистачає. Хоча попит дещо знизився.
<P>— Люди купують, куди ж діватися. Менше звичайно, бо ясно, що одними огірками та помідорами ситий не будеш, — зауважує продавець.
<P>— Господи, я вже не знаю як жити й що купувати. Все дорожчає. Раніше хоч яйця дешевші були, а тепер вони подорожчали, — зітхає рівнянка Галина Олексіївна. — А в мене ж чоловік й два сини, вони хочуть їсти м’ясо, а не овочі.
<P>Вибір свинини та яловичини у м’ясному павільйоні чималий. Люди стараються купувати невеликі шматки м’яса, щоб хоч якось зекономити.
<P>— Чи можете ви мені зважити двісті грамів вирізки, — звертається літній чоловік до продавця.
<P>— Зрозумійте мене, це не цукор, який можна відважити, щонайменше 600 грамів, — відповіла продавець.
<P>Тим часом посередині павільйону висить роздруківка рекомендованих цін на яловичину та свинину. А знизу виведена середня ціна — 15 грн за кілограм. Насправді бочок свинний коштує 17 грн за кілограм, ребра — 22 грн, сало — 10–12 грн, вирізка — 30 грн, карковина — 28 грн, філе — 42.
<P>— О бачите, як над людьми знущаються, — підходить рівнянка, побачивши, що дивлюся на рекомендовані ціни. — Уже всіх продавців опитала, філейку дешевше 40 гривень не купиш.
<P>— Не часто радувала своїх м’ясом, а тепер взагалі доведеться за нього забути, — зітхає жінка й прямує до виходу.
<P>Виконавчий директор асоціації “ПоліссяАгро” Віктор Ковальницький повідомив, що ціна на свинину й справді зростає через кілька причин. Основна з них — подорожчання зерна.
<P>— Оптова ціна на європейському ринку за тонну зерна становить 220 доларів, в Україні продають по 950–1000 грн за тонну, й то це не дуже дорого, — каже пан Ковальницький. — Судіть самі, ціна за кілограм живої ваги в червні-липні становила 5,5–7 грн, а зерно подорожчало, багато людей, які займалися вирощенням свиней, змушені були вирізати поголів’я.
<P>До того ж на вартості м’яса позначилося й подорожчання євро. Це призвело до зміни цін на різноманітні концентрати та білкові добавки для тварин, які виготовляються за кордоном.
<P>Тому нині, за словами директора асоціації, вартість свинини зростає й заготівельна ціна складає 11–12 грн за кілограм живої ваги.
<P>— У нас дві ферми, на яких ми утримуємо 26 тисяч голів свиней, — розповідає пан Ковальницький. — Співпрацюємо лише з супермаркетами. Сьогодні оптова ціна за кілограм м’яса на кості становить 16,5 грн. Ми продаємо за заниженими цінами.
<P>За підрахунками пана Ковальницького рентабельна оптова вартість м’яса — 22–23 грн за кілограм при нинішніх цінах на зерно.
<P>— Якщо буде дешевшати кормова база, тоді знизиться ціна на м’ясо, — зауважує директор. — Окрім того, для цього на ринку повинна збільшитися кількість м’яса.
<P>Натомість продавці на ринку заспокоюють й кажуть, що восени свинина повинна подешевшати. Нібито тоді приватники почнуть більше здавати худоби на забій. Й на ринку з’явиться вдосталь продукції, якої зараз не так багато.
<P>Перший заступник начальника управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Надія Переходько підтвердила інформацію, що зростають заготівельні ціни на худобу.
<P>— Станом на 7 серпня закупівельні ціни на молодняк великої рогатої худоби вищої вгодованості становлять 6,5–7,2 грн за кілограм, а це на 10 відсотків більше ніж в аналогічний період у червні, — каже пані Переходько.
<P>А середні закупівельні ціни на свинину 2-ї та 3-ї категорії від 7 грн до 8,3 грн, що на 20 відсотків вище ніж на початку червня.
<P>— Незначне підвищення закупівельних цін на м’ясо в живій вазі зумовлене зростанням вартості концентрованих кормів, — пояснює пані Переходько.
<P>Тож, за словами фахівців, зниження ціни на м’ясо сподіватися не варто.
<P>Мовою цифр
<P>Провідний спеціаліст Державної інспекції з контролю за цінами в Рівненській області Сергій Гордійчук повідомив, що працівники проводять моніторинг цін щотижня на трьох ринках: Центральному, Моріоні та Сагайдачному.
<P>Перше подорожчання м’яса фахівці зафіксували 20 липня. Тоді середня ціна за кілограм свинини становила 18 грн, яловичини — 19,5, сала — 7 грн. А вже через десять днів середня ціна на свинину — 20,75 грн, сало — 8,5 грн, а яловичину продавали по 19,5 грн.
<P>— Торік, 30 червня ми зафіксували середню ціну на яловичину 19,5 грн за кг, свинину — 22 грн, сало — 10,5 грн, — каже пан Гордійчук. — М’ясо почало дорожчати з листопада і вже 2 листопада середня ціна на яловичину становила 20,5 грн за кг, свинину — 23 грн, сало — 12 грн.
<P>Контрабанди практично немає
<P>Пік у перевезеннях контрабандного м’яса минув ще два роки тому. У ту пору польське м’ясо на кордоні України затримували тоннами. Про це повідомив начальник Ягодинської митниці Державної митної служби України Віталій Кучман.
<P>— Сьогодні ж по 100–200 кілограмів. Скажімо, на 1 липня цього року працівники Ягодинської митниці склали 65 протоколів про порушення митних правил. Загальна вага м’ясопродуктів, що були затримані, біля 8 тонн.
<P>Віталій Кучман не виключає можливості ввезення контрабандного м’яса в Україну непоміченим митниками, але такі партії незначні і погоди на ринку м’яса країни не зроблять. Начальник Ягодинської митниці зазначив, що все інше м’ясо завозиться із Польщі легально і проходить при наявності всіх дозвільних документів розмитнення на внутрішніх митницях України.
<P>РS. До речі, десяток яєць на центральному продовольчому ринку коштує 3,80–4,50 грн, а літр олії — 5,50–6 грн.
<P>Оксана МИРОНЧУК

Безкоштовна пошта @Rivne.com.ua

Адреса: @rivne.com.ua 
Пароль:
  Забутий пароль |  Нова адреса